Bubblan berättelser på väg

Bubblan berättelser på väg

Bubblan – berättelser på väg 365trading de är ett mobilt biblioteksrum som vill inspirera barn och unga till att skapa berättelser. Berättelsen om Bubblans rumsliga utveckling är berättelsen om hur det gick till när en sunkig grå Polar 300-husvagn förvandlades till en förtjusande blå fantasifarkost som far till magiska platser.

Bubblan används av folkbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro län. Den kör till platser där många barn och unga finns på sin fritid, t ex utomhusbad, stadsparker, festivaler och skejthallar. Flera av de rumsliga lösningar som tagits fram för Bubblan är flexibla och enkla och går att genomföra även i det stationära biblioteksrummet.

Bubblan är ett treårigt läsfrämjande projekt (2010-2012) som medfinansieras av Statens Kulturråd, Länsbibliotek Sörmland och Regionbibliotek Örebro-Västmanland för att utveckla bibliotekens uppsökande verksamhet riktad mot barn och unga.

giocare in modo sicuro opzioni binarie Processer för rumslig utveckling – växthus och fokusgrupper
Det hela startade 2009 med att två bibliotekskonsulenter fick en smått galen, men briljant idé. De samlade människor från olika kompetens- och kulturområden; scenografer, museintendenter, filmanimatörer m fl i ett Växthus för att utveckla idén vidare. Växthuset följdes upp av fokusgrupper där barn i 11-12-årsåldern intervjuades och fick frågor som: Hur ska en berättelsevagn se ut? Vad ska den innehålla? Vilka platser ska den åka till?

2010 var Bubblans huvudmålgrupp 9-12-åringar. 2011 riktade sig Bubblan till 13-18-åringar och 2012 vänder sig Bubblan särskilt till de yngsta barnen, 0-6-åringarna. Varje höst har alla barnbibliotekarier och andra som jobbat med Bubblan under sommaren samlats för att kläcka idéer kring hur Bubblan ska förändras för att tilltala nästa års målgrupp utifrån tre enkla frågeställningar: Var finns målgruppen på sin fritid?  Vilka samarbetar man med för att nå dem? Hur inspirerar man dem till att skapa berättelser?

Utifrån barnens och barnbibliotekariernas samlade idéer har Länsbibliotek Sörmlands rumsliga gestaltare Maria Norkvist byggt om vagnen och utrustat den med nya saker att starta berättelser utifrån.

go Utsidan – airbrush
Barnen var tydliga med att utsidan var mycket viktig: ”Det vore fett coolt med graffiti och starka färger, helst ska vagnen ha lowride, liksom skumpa fram, men tyvärr är det olagligt i Sverige”.Uppdraget  att genomföra barnens idé gick till den unga kulturentreprenören Matilda Carlsson från Västerå,s som har spraymålat vagnen med airbrushteknik.

Utsidans färger och formspråk har vi sen återanvänt i allt marknadsföringsmaterial vi tagit fram; affischer, beach flags, roll-ups, vykort, broschyrer m m. Grunden är vanliga foton, närbilder, som tagits med en mobiltelefonkamera på vagnens utsida.

Buy Tastylia (Tadalafil) Without Prescription Online I go to site nsidan – berättelsevägg, upptäckarvägg och utklädningshörna
Barnen vi intervjuade ville gärna att vagnen skulle ha en rutschkana eller slide att åka ner i vattnet på. Vi har byggt en ramp med rutsch som de små barnen är hemskt förtjusta i  . Rutschrampen lockar dem att ta sig in i vagnen där flera spännande berättelseinspirerande aktiviteter väntar…

De första två åren användes vagnen mest för att transportera utrustningen och berättelseaktiviteterna skedde utanför vagnen. I år har vi genomfört barnens önskemål om att ”Det mesta ska ske inomhus och det borde finnas olika hörnor och utklädningskläder”.

De tre hörnorna som vi byggt inuti vagnen, berättelseväggen, upptäckarväggen och utklädningshörnan, uppmuntrar till att berätta med hela kroppen och alla sinnen aktiverade. I utklädningshörnan med dess helfigursspeglar kan man se sig själv förvandlas till en robot, prinsessa, Pippi eller havsgud…

Berättelseväggen består av en himmel, höga berg och gröna skogar och en väg eller ett vattendrag som snirklar genom skogen. På berättelseväggen kan man återberätta klassiska sagor som Rödluvan och vargen eller hitta på egna nya sagor med hjälp av fingerdockor med självhäftande kardborreband på baksidan.

Om man vågar stoppa in handen i de hemliga upptäckarhålen i upptäckarväggen så kan man känna något mjukt och något vasst att fantisera kring. Man kan dra ut en låda och överraskas av något  läskigt, en dinosaur eller ett havsmonster eller något ulligt och gulligt som en liten kanin som gömmer sig i en mjuk morot. Man kan kika in på Pappa Spöke som rasslar med sin kedja bakom gallret i fängelsehålan.

Barnen i 11-12-årsålderns som vi intervjuade betonade att det var väldigt viktigt för de små barnen att det i vagnen fanns ”En kille i tigerdräkt eller Nalle Puh, nån att krama”. Jätte-Alfons har visat sig vara omåttligt populär bland de yngre, som tur är går han att tvätta i maskinJ.

http://i-betel.org/?paltysw=siti-investimenti-online&33b=ef Bubblanteatern
Barnen efterfårgade någon slags teater med dockor att hitta på berättelser med. I en leksaksaffär på webben beställdes en vanlig kasperdockteater i trä och handdockor. Teatern hade redan ett Bubblanblått draperi och Bubblanorange detaljer. För att ”bubblifiera” den skrevs text och bild från Bubblan ut på en slags tunn folie som klistrades och Bubblanteatern hade skapats.

http://www.cheferetv.net/pizdabolstvo/665 Bubblantältet – ett extra rum
Barnen vi intervjuade tyckte att det skulle finnas någon slags scen att stå på, när man klätt ut sig och barnbibliotekarierna efterfrågade något med tak att samla grupper under och för att skydda sig mot både mot sol och regn.

Den rumsliga lösning som valdes blev en kombination, ett stort cirkusliknande tält (som är förvånande enkelt att sätta upp). Tältets insida har blodröda ridåer som förmedlar en känsla av att stå på en scen. Grunden är ett vanligt event- eller partytält som beställts i en nätbutik som atr emot ritningar som man själv designar för att beskriva hur resultatet ska bli.

web citas totalmente gratis Populärast i de lika åldersgrupperna
Både små barn och tonåringar älskar de stora saccosäckarna. De yngsta älskar de neonfärgade platsdjuren som uppmuntrar till mer fysiskt berättande – men också funkar fint att bara slappa i. Jättemagnetpoesitavlan som vi specialbeställt uppskattats mycket av 9-12-åringar och uppåt.  Bubblans yttre verkar tilltala alla; särskilt äldre herrar med husvagnsintresse som kan prata i timmar om olika årsmodellers för- och nackdelar.

http://civilparties.org/?p=867 Våga prova! Samarbeta! http://dkocina.com/herrajes/alumplus/lineas-de-alumplus.html/feed Involvera målgruppen!
Om ni funderar på att bygga upp ett mobilt biblioteksrum, för barn eller för någon helt annan målgrupp, våga prova! Det mesta går att lösa och det behöver inte kosta massor av pengar. Det som kostar mest är inköpet av fordonet i fråga. Bubblan har kostat närmare 60 000 att köpa in och utföra de utsidiga dekorationerna på – och det är ju en engångskostnad.

Samarbeta och kontakta alla som kan bidra med kompetens, idéer, kunskap och resurser. Kanske kan ni slå er ihop med grannkommunen eller utveckla något inom förvaltningen som fler har användning av? Involvera och prata med målgruppen ni bygger upp det mobila biblioteksrummet för. Låt dem göra jobbet när det gäller att ta fram idéer så blir slut resultatet bra.

http://curemito.org/estorke/2514 MER INTRESSANT

site de rencontre trois-rivieres gratuit Bubblan kittlar sinnen
Reportage om Bubblan från TV4 Mälardalen 29 juni 2012
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_vasteras?title=bubblan_kittlar_sinnen&videoid=2203251

Houses of Literature – Rooms for Arts in Reading
Litteraturhus – rum för läskonster (på engelska)- en presentation av Bubblan och flera andra mellansvenska litteraturhus för barn och unga.

Bubblan på Facebook
http://www.facebook.com/Bubblanvagnen

Relaterade filer