Tio Tretton - en plats att bara vara Foto: B.O.T Arkitekter

Tio Tretton - en plats att bara vara

TioTretton är en oas för alla mellan tio och tretton år. Ett bibliotek fullt med böcker och berättelser. Här behöver man inte göra någonting alls men för den som vill finns många kreativa aktiviteter. Idén till biblioteket föddes av Katti Hoflin, tidigare chef för ”Rum för barn” när hon funderade över varför inga barn i nio års åldern och uppåt kom till biblioteket på fritiden. Hon ställde sig frågan varför de inte kom och vad som skulle krävas för att de skulle vilja komma.

En förstudie genomfördes där man gick ut och frågade främst barnen själva hur de skulle vilja att ett bibliotek för dem skulle vara. Resultatet av undersökningen fick ligga till grund för hur den nya platsen skapades.

I intervjuerna nedan kan du ta del av allt i från hur förstudien genomfördes till hur arbetsmetoderna ser ut idag. Hör Amanda Stenberg som jobbar som Processamordnare på Tio Tretton berätta. Dessutom berättar arkitekten Ricardo Ortiz om hur han tänkte när han utformade rummet och hur han låtit arkitekturen erbjuda olika möjligheter beroende på vilken sinnesstämning besökaren är i.